Bredase Nassaus de baas in grensgebied Baarle. Aan het einde van de 12e eeuw droeg de heer van Breda zijn landerijen over aan de hertog van Brabant om deze grondgebieden vervolgens, aangevuld met enkele stukken grond van de hertog rondom het plaatsje Baarle, in leen terug te ontvangen van de hertog. De hertog hield de meest vruchtbare gronden in Baarle voor zichzelf: Baarle aan de Hertog. Door een huwelijk van een nazaat van de heer van Breda met een telg uit het geslacht Nassau ontstond een Nederlandse tak van de familie Nassau in Breda die dus ook de baas werd in delen van Baarle: Baarle aan Nassau.

Bedrijfsuitje

Bedrijfsuitje of vergaderdag in Breda? Volg het voorbeeld van HAL Investments dat zijn medewerkers recent verraste met het minicollege ‘Breda stad des Vaderlands’ in Hotel Nassau Breda. Het minicollege voegt inhoud toe aan uw dag en legt de link met de stad. U krijgt te horen en te zien een boeiend, luchtig en interactief verhaal van 40 minuten over de cruciale rol die Breda speelde bij de stichting van de staat Nederland in de 16e eeuw. Ook aangenaam voor mensen die niet van geschiedenis houden! Gastheer en docent: Willem van Oranje himself! Meer informatie: www.staddesvaderlands.nl/minicollege

Sterke schouders

Willem van Oranje, alias de Zwijger, heeft zijn prominente plaats in de vaderlandse geschiedenis te danken aan zijn voorouders residerend in Breda. Die blonken uit in militaire en diplomatieke prestaties. Het is de erfenis, zowel roem als bezittingen, van deze Bredase Nassaus die voor Willem van Oranje de toegangspas was naar de allerhoogste bestuurlijke kringen van waaruit hij zelf de finale stap kon zetten naar de stichting van de staat Nederland. Willem stond op de schouders van reuzen, Bredase reuzen.

(On)Zichtbaar

Als jij vindt dat een standbeeld van Willem van Oranje moet verschijnen in Breda in de publieke ruimte, like dan dit bericht. Vele steden in Nederland én in België hebben een prominente openbare plaats ingeruimd voor een eerbetoon aan de vader des vaderlands. Het is opmerkelijk dat juist in Breda, de stad waar Willem van Oranje residentie hield, zijn thuisstad, het standbeeld staat op een locatie buiten het zicht (namelijk verscholen achter de bomen van het Valkenberg stadspark) die niet toegankelijk is voor het publiek (op het terrein van de Koninklijke Militaire Academie). Oproep: breng Willem onder de bewoners van zijn stad!

Vuelta

Breda is komende zondag gastheer van de Ronde van Spanje (‘Vuelta’). Vier eeuwen geleden was de relatie tussen Breda en Spanje een stuk minder goed. Toen was de Bredase edelman Willem van Oranje-Nassau staatsvijand nummer één van Spanje. Wat was er destijds aan de hand? Spanje heerste in de 16e eeuw over het grondgebied van de huidige Benelux (‘de Lage Landen’). Willem van Oranje nam de leiding van een volksopstand om de Spaanse heerschappij omver te werpen. Deze onafhankelijkheidsoorlog zou resulteren in de stichting en internationale erkenning van de nieuwe staat Nederland. Spanje verloor zijn grip op Nederland. Omdat Breda residentiestad en machtsbasis was van Willem van Oranje was de stad gedurende de gehele onafhankelijkheidsstrijd een belangrijk doelwit voor het Spaanse regeringsleger. Komend weekend is Breda vergevingsgezind en nodigen we Spanje uit om nog eens een kijkje te nemen in de stad van ‘rebel’ Willem van Oranje.

Parachute

De Bredase Nassaus parachuteerden Willem van Oranje-Nassau de vaderlandse geschiedenis in. Als 11-jarige erfde Willem namelijk de vele bezittingen en titels welke waren verworven door zijn roemrijke Bredase voorouders. Die hadden zich vanuit Breda in vijf generaties opgewerkt tot de absolute top van de adel in de Lage Landen. Dankzij deze ‘vliegende’ start was Willem in de positie om beslissende invloed uit te oefenen in het bestuur van de Lage Landen en uit te groeien tot vader des vaderlands. In de 21e eeuw werd hij verkozen tot de belangrijkste Nederlander aller tijden. Dankzij zijn Bredase parachute!

Familiegraf Breda

De in Breda woonachtige edelman Willem van Oranje-Nassau (1533-1584), de belangrijkste Nederlander aller tijden vanwege zijn leidende rol in de Nederlandse onafhankelijkheidsoorlog, had in zijn testament laten vastleggen zijn wens om te worden bijgezet in het familiegraf in de Grote Kerk van Breda. Vijf generaties voorouders, de eerste in Nederland woonachtige Nassaus, waren hem reeds voorgegaan. Willems laatste wens kon echter niet in vervulling gaan omdat Breda ten tijde van zijn overlijden in 1584 in handen was van zijn politieke en militaire tegenstanders. Noodgedwongen moesten Willems bondgenoten voor de begrafenis uitwijken naar Delft. En daarmee verloor Breda zijn belangrijkste inwoner aller tijden…

Vakantie!

Yes, vakantie! Wil jij shinen op de Route du Soleil of op de camping aan het Gardameer? Dat kan met deze Breda autosticker. Voor 5 euro per stuk inclusief verzendkosten is ie van jou. Stuur een bericht naar info@staddesvaderlands.nl met het gewenste aantal, je naam en je adres. Je ontvangt een bevestiging met betaalinstructie en de sticker gaat direct op de post. Fijne vakantie!