Shirt!

Was het jou al opgevallen? NAC Breda speelt sinds de start van dit seizoen 2023/2024 met een afbeelding van de Grote Kerk op het tenue. Het monumentale gebouw dat Bredanaren elke dag bewust maakt van het feit dat ze leven in de belangrijkste historische stad van het land. Nog even trainen en dan zij ze ook de belangrijkste voetbalstad van het land!

Zingen!

De buurman van Breda, Bergen op Zoom, heeft een prachtig ‘volkslied’: Merck toch hoe Sterck. Zoek het eens op en geniet. Het stamt uit de Tachtigjarige Oorlog en bezingt de overwinning in 1622 van de opstandelingen op vijand Spinola, aanvoerder van het Spaanse leger, die zijn belegering van Bergen op Zoom had gestaakt. Spinola ondervond dat het onmogelijk was om Bergen op Zoom met een beleg uit te hongeren en tot overgave te dwingen omdat opstandelingen vanaf het water (Schelde) voedsel de stad binnen brachten en kanonskogels afvuurden op de Spaanse stellingen. Spinola besloot verder te trekken en veertig kilometer verderop het beleg te slaan voor Breda. Die belegering lukte wél en werd de voor Spinola de mooiste overwinning uit zijn leven en voor de Spanjaarden de mooiste overwinning tijdens de Tachtigjarige Oorlog in de Lage Landen. Helaas geen aanleiding voor een Bredaas lied… Maar Breda zingt graag mee met de buurman!

Keizerlijk Breda

‘Bredase’ hulp bij de keizerskroning van Europees machtigste vorst van de middeleeuwen: Karel V. In 1530 werd Karel V in Bologna gekroond tot Rooms-Duits keizer. Hij was toen reeds heer der Nederlanden en koning van Spanje en bestuurde vanaf dat moment dus zo’n beetje half Europa. De keizerskroon moest door de paus toegekend worden maar die stond niet op goede voet met Karel. Toen Karels legeraanvoerder Filibert van Chalon in 1527 de leiding nam over een beleg van Rome en deze stad volledig liet plunderen (Sacco di Roma) kwam de Paus alsnog over de brug. Drie jaar later in 1530 in Bologna zette Hendrik III van Nassau, eerste kamerheer van Karel V, tijdens een officiële ceremonie deze keizerskroon op het hoofd van Karel. Een dubbele connectie tussen deze keizerskroning en Breda want Filibert was de zwager van Hendrik. Hendrik was in 1515 getrouwd met Filiberts zus Claudia en zij hadden een zoon gekregen genaamd René. Filibert stief kinderloos en liet aan zijn Bredase neefje René de titel Prins van Oranje na. René ging vanaf dat moment met twee achternamen door het leven: Nassau en Chalon. En de nieuwbakken Bredase Oranje prins René zou net als zijn vader en oom dikke vrienden worden keizer Karel!

Flip in Diest

Breda als laatste rustplaats. Dat was niet alleen de wens van Willem van Oranje maar ook die van zijn oudste zoon Filips Willem. Behalve Breda waren andere oranjesteden wat Filips Willem betreft ook goed: Diest, Orange of Lons-le-Saunier. Diest, in het huidige België, was door ruil in het bezit gekomen van derde generatie Bredase Nassau Engelbert II. Prinsdom Orange in Frankrijk was geërfd door vijfde generatie Nassau-Breda René. En Lons-le-Saunier in Frankrijk was de geboorteplaats en laatste rustplaats van Filibert de Chalon, de oom van René die hem de prinsentitel naliet. Het werd Diest omdat Filips Willem in zijn testament had opgenomen dat hij begraven wilde worden in de stad die het dichtst lag bij zijn plaats van overlijden (Brussel). Ieder jaar wordt in de Sint Sulpitiuskerk in Diest een mis opgedragen aan Filips Willem. In 2018 vierde Diest de 400e sterfdag van Filips Willem met een tentoonstelling en een feest. Ga Filips Willem eens een bezoekje brengen in het mooie Diest en doe hem de groeten uit Breda!

Gemiste kans?

Beetje een gemiste kans voor Breda. Komt er een serie over Oranje-Nassau die begint in Breda en dan vergeten we die Hollandse TV-makers duidelijk te maken dat Hendrik III van Nassau in aflevering 1 moet zitten. Door het huwelijk van Hendrik (1483-1538), vierde generatie van de Bredase tak van het huis Nassau, kwam nota bene de titel Prins van Oranje in het bezit van de Nassaus! De zwager van Hendrik, de broer van zijn vrouw Claudia van Chalon, bezat die titel maar stief kinderloos en liet zijn titels na aan de zoon van Hendrik en Claudia, René. Die op zijn beurt de titel na liet aan Willem… “Van Oranje”! Breda was toch trots op Hendrik III die het kasteel van Breda liet verbouwen tot Renaissance paleis en die eerste kamerheer was van Karel V? Niets gehoord daarover. Veel informatie over Anna van Saksen, de tweede vrouw van Willem van Oranje, maar dat is geen typisch Bredaas verhaal. Beste Bredanaren, op deze manier gaan we Breda niet stevig op de kaart zetten! 

Nassau Economie

De naam ‘Nassau’ geniet een grote (internationale) bekendheid en vertegenwoordigt daarmee een enorme economische waarde. Daar kun je als (Bredaas) bedrijf je voordeel mee doen. Lift mee op de uitstraling van Breda Nassaustad. Bij Nassau Sneltransport Breda hebben ze dat goed in de gaten! Mooie wagens hoor, heb jij ze al eens zien rijden?