Nassau Harmonie

De Nassau Harmonie Breda gaf eind juni een prachtig openluchtconcert ter afsluiting van het seizoen. Als verrassing voor de muzikanten en het publiek had de voorzitter een minicollege over de Bredase Nassaus geregeld ter invulling van de pauze. En dus hebben alle aanwezigen op die zonnige middag de historische betekenis van de naam van de harmonie weer helder voor de geest!

Bourgondisch Breda

Breda de thuisstad van Engelbrecht II van Nassau (1451-1504) die diende onder de laatste hertog van Bourgondië Karel de Stoute. En de stad van Willem van Oranje-Nassau (1533-1584) die vanuit Breda uitgroeide tot vader des vaderlands. Wil jij in 30 minuten op een luchtige en boeiende manier meer leren over de Bredase Nassaus? Kom dan naar het minicollege! Iedere zaterdag- en zondagmiddag in juli en augustus in de stad. Info: www.staddesvaderlands.nl/minicollege

Sterfdag

Het is vandaag 435 jaar geleden dat Willem van Oranje-Nassau, heer van Breda, in Delft werd doodgeschoten. Willem was vogelvrij verklaard door de toenmalig landsheer van de Lage Landen Filips II (tevens koning van Spanje) die verlost wilde worden van deze ‘onruststoker’, de leider van de volksopstand tegen het tirannieke vorstelijke bewind. Met Willem was een einde gekomen aan 5 generaties onvoorwaardelijke trouw van de Bredase Nassaus aan de heersende macht in de Lage Landen. En daarmee stond onze Willem aan het begin van een nieuw tijdperk. Nederland begint bij Breda.

Halstraat – Broadway

De Halstraat in Breda verandert in juli en augustus iedere zaterdag- en zondagmiddag in Broadway. Op de planken in de bovenzaal van Halstraat 1 staat ieder heel uur Willem van Oranje met zijn goed ontvangen voorstelling ‘Minicollege Stad des Vaderlands’ (score Facebook reviews: 4,8 uit 5 sterren). Een luchtige en boeiende voordracht van 30 minuten over de hoofdrol die Breda speelde bij het ontstaan van de staat Nederland. Komt dat zien! Info: www.staddesvaderlands.nl/minicollege

Teamuitje

Het team dat TedxBreda organiseert (2 oktober) had vandaag een teamuitje. Na een zonnige boottocht op de Bredase singels was het tijd voor een minicollege over Breda ter lering en vermaak. Onder het genot van een drankje werd aandachtig geluisterd naar Willem van Oranje, vragen gesteld en gelachen. Wil jij het minicollege over de belangrijke Nassau-historie van Breda ook eens horen? In juli en augustus draagt de vader des vaderlands op zaterdag- en zondagmiddag ieder heel uur zijn verhaal voor. Grijp die kans! Info:www.staddesvaderlands.nl/minicollege .

Bonjour!

Breda flikt zijn laatste kunstje. Prins Willem III van Oranje (1650-1702), de negende en laatste generatie van de roemrijke Bredase tak van het geslacht Nassau, organiseerde succesvol een Europese militaire oppositie tegen de Franse zonnekoning Lodewijk XIV. Op het Kasteelplein in Breda staat het enige standbeeld van deze voor Nederland belangrijke Willem, welke is gericht naar het standbeeld van zijn Franse opponent geplaatst voor de ingang van diens kasteel Versailles. Les salutations de Breda à notre adversaire à Paris!

Zomer-Minicollege

Hoe goed ken jij Breda? Kom luisteren naar een luchtig en boeiend verhaal van 30 minuten over de enige echte Stad des Vaderlands. Leer over de Bredase Nassaus, Willem van Oranje en de Tachtigjarige Oorlog. Ook ideaal als aftrap van je eigen stadswandeling! Iedere zaterdag- en zondagmiddag in juli en augustus. Start elk heel uur vanaf 13:00 tot en met 17:00 uur. Locatie: Ellis Gourmet Burger, Halstraat 1 (hoek Grote Markt). Entrée: 5 euro exclusief een consumptie te bestellen aan de bar. Meer info: www.staddesvaderlands.nl/minicollege

Willem in Genève

Behalve in Breda staat ook in Genève een standbeeld van Willem van Oranje. Samen met andere hoofdrolspelers uit de Reformatie is Willem opgenomen in een grote ‘wall of fame’ in een stadspark in hartje centrum. Genève was in de 16e eeuw een toevluchtsoord voor andersgelovigen (protestanten) die in hun eigen land vervolgd werden door katholieke vorsten. De bekendste inwoner van Genève die zich inzette voor de Reformatie was Calvijn. Of de kritiek van de calvinisten op de katholieke kerk terecht was is subjectief maar Willem heeft ongetwijfeld aangevoeld dat de oude wereldorde niet langer houdbaar was. In de Lage Landen leidde dit tot een volksopstand tegen de (katholieke) landsheer Filips II waaruit ons land Nederland is voortgekomen. Met in de hoofdrol de heer van Breda: Willem van Oranje.

Philibert de Chalon

Van Chalon in Frankrijk naar Nassau in Breda. In een kerk in het Franse plaatsje Lons-le-Saulnier bevindt zich de begraafplaats van Philibert de Chalon, de oom van wie René van Nassau (5e generatie Bredase Nassau) de titel Prins van Oranje erfde. Philibert was een roemrijk generaal in dienst van keizer Karel V en stierf kinderloos. Hij heeft geen praalgraf maar ligt samen met vier familieleden begraven onder het hoogkoor. Van elk van deze personen hangt een herdenkingssteen in een kapel in de kerk. In het stadje is een plein naar Philibert vernoemd. Hij had ongetwijfeld niet voorzien dat een Bredase Nassau (de erfgenaam van René: Willem) de titel en kleur Oranje zoveel internationale bekendheid zou gaan bezorgen.