Breda en Willem

Breda was de machtsbasis en residentiestad van Willem van Oranje-Nassau (1533-1584), de stichter van het onafhankelijke Nederland. Zijn wieg stond in het Duitse Dillenburg. Zijn positie op het internationale diplomatieke toneel dankte hij aan de vele bezittingen en adellijke titels die hij erfde van zijn Bredase familieleden. Deze Bredase Nassaus (Willem’s oud-oom, oom en neef) hadden zich in de jaren voorafgaand aan de geboorte van Willem opgewerkt tot de absolute top van de adel in de Lage Landen. Willem belandde in een gespreid Bredaas bedje en zou uitgroeien tot vader des vaderlands.

Wie A zegt

Toen het grondgebied van het huidige Noord-Brabant nog onderdeel was van het grote hertogdom Brabant (vóór het begin van de burgeroorlog in de Lage Landen in 1568 die zou leiden tot de stichting van de staat Nederland en tot de scheuring van Brabant) viel Breda bestuurlijk onder Antwerpen, net als de rest van het huidige West-Brabant waaronder Bergen op Zoom en Roosendaal. Breda is dus van origine zuidelijk georiënteerd en niet oostelijk richting Den Bosch.

Au!

De Bredase Engelbrecht II van Nassau afgebeeld op een luguber schilderij uit 1498 van Gerard David. Het tweeluik ‘Oordeel van Cambryses’, naar een oud Perzisch verhaal, beeldt uit hoe een corrupte rechter wordt gearresteerd (links) en vervolgens levend gevild (rechts). Plaats delict: Brugge in Vlaanderen. De schilderijen werden opgehangen in de rechtbank van Brugge om rechters tot onkreukbaarheid aan te sporen. Op het moment van schilderen werd Vlaanderen bestuurd door Engelbrecht van Nassau, edelman uit Breda, namens de eveneens afgebeelde vorst van de Lage Landen Filips de Schone. Dit duidt erop dat de opdracht voor het schilderij afkomstig is van het toenmalige landbestuur (‘Bourgondische hof’).

Rebels

De Bredase dj Hardwell komt na een sabbatical van ruim drie jaar met een nieuw album: ‘Rebels Never Die’. Robbert van de Corput, zoals de dj echt heet, licht toe dat de albumtitel een verwijzing is naar Willem van Oranje alias de Zwijger. ‘Tijdens mijn time-out en de aansluitende coronatijd heb ik niet zoveel mensen gesproken en daardoor de gewenste rust kunnen nemen. Ik gebruikte de zeeën van vrije tijd om me op internet te verdiepen in de meest uiteenlopende onderwerpen. Een daarvan was de geschiedenis van Nederland. Zo kwam ik tot de ontdekking dat Willem van Oranje, de vader des vaderlands, woonde in Breda. Wist ik niet, te gek! Willem was een echte rebel. Net als ikzelf haha.’ Dit bracht Hardwell op het idee om zijn album de titel ‘Rebels Never Die’ te geven. De dj gaat het album in Nederland spectaculair releasen. Hoe? Hij heeft het voor elkaar gekregen om de kogelgaten uit museum Prinsenhof in Delft, ontstaan door de moordaanslag op Oranje in 1584, voor één dag ten toon te stellen in de Grote Kerk van zijn thuisstad Breda. Op de eerste vrijdag van april zal Hardwell ook zelf in de kerk aanwezig zijn om de pers te woord te staan over zijn aanstaande wereldtour. Dus wil je de beroemde kogelgaten bewonderen en misschien een glimp opvangen van een van werelds beste dj’s? Bezoek dan vrijdag de Grote Kerk in Breda. Geopend van 10.00-17.00 uur.

(On)Zichtbaar

Wij willen de Grote Kerk van Breda zien! De Grote Kerk van Breda, een van de belangrijkste monumenten van Nederland en de trots van de stad, ligt met zijn ‘kont’ gericht naar de Grote Markt en komt daarom niet helemaal tot zijn recht. De kerk ligt enigszins verscholen. De hoekpanden op de Grote Markt, die het zicht op de kerk ontnemen, staan al twee jaar leeg. Voorheen was hierin sushi restaurant Sumo gevestigd. Is dit een unieke kans voor de gemeente Breda om deze hoekpanden te kopen, af te breken en een ruim zicht op de Grote Kerk te realiseren?

Gulden Vlies

Het Gulden Vlies in Breda. Toen en nu. Het standbeeld in de Wilhelminastraat heeft veel weg van het symbool van de belangrijkste middeleeuwse ridderorde van de Lage Landen: de orde van het gulden vlies. Leden van deze zeer exclusieve orde, waaronder de Bredase Nassaus, droegen een halsketting waaraan een gouden lamsvacht (vlies) hing verwijzend naar een heldenverhaal uit de Griekse mythologie.