(Klein) Breda

(Klein) Breda in hartje Amsterdam. Om de hoek van het Rembrandtplein in de Utrechtsestraat vind je restaurant Klein Breda. Dit is het zusje van restaurant Breda gevestigd aan de Singel ook in Amsterdam. Met nog enkele andere zaken behoren zij tot de The Breda Group. Opgericht door Guillaume, Freek en Johanneke die elkaar leerden kennen op de middelbare school in Breda. In 2015 besloten zij om onder eigen vlag de hoofdstad kennis te laten maken met bourgondisch genieten. Bon appétit Amsterdam, groeten vanuit Breda!

Breda Grensstad

Breda grensstad. Breda ligt 9,3 km verwijderd van de meest noordelijke grenspaal van België. Grenspaal 219 staat in de tuin van een woonboerderij. Op dit punt kwamen vroeger de gemeenten Ginneken (nu onderdeel van Breda), Meer en Meersel (nu onderdeel van het Belgische Hoogstraten) bij elkaar. De Nederlands-Belgische grens komt overeen met de laatste frontlinie uit de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) die resulteerde in de stichting van de staat Nederland. Breda was de thuisbasis van de leider van de beginfase van deze oorlog: Willem van Oranje-Nassau (1533-1584). De geschiedenis van Nederland ligt letterlijk bij Breda om de hoek!

Heer van Breda

Willem van Oranje presenteerde zich naar de buitenwereld behalve als graaf van Nassau en prins van Oranje ook als heer van Breda. Dat is onder andere te lezen op de deksel van Willems drinkbeker die hij gebruikte tijdens bijeenkomsten van de elitaire Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in het Zwanenbroedershuis in Den Bosch. Een beeld van de ‘heer van Breda’ hangt aan de buitenzijde van dit huis.

Oh oh Den Haag

Breda in hartje Den Haag. Op het Plein, tegenover het gebouw van de Tweede Kamer en verscholen tussen café’s, treft de oplettende passant aan een naambordje van Gemeente Breda en van een aantal andere steden en provincies. Een lobbykantoor wellicht? Met het standbeeld van Willem van Oranje, heer van Breda, op het Plein heeft de stad in ieder geval een permanente vertegenwoordiger in de buurt van het Binnenhof.

Teamuitje

Teamuitje in Breda! Als avondprogramma van een teamdag luisterde een groep collega’s van GKN Aerospace (het vroegere Fokker) recent naar het boeiende verhaal over de stad Breda. Willem van Oranje-Nassau in eigen persoon vertelde het internationale gezelschap over de opmars van de Nassaus in de Lage Landen en over de belangrijke rol die Breda speelde bij de stichting van de staat Nederland. Wilt u het minicollege ook boeken voor een personeelsuitje, familiedag of evenement? Kijk dan op: www.staddesvaderlands.nl/minicollege

Wapenschild

Wapenschild van het Land van Breda. Afgebeeld op een schilderij van Quirinus van Amelsfoort (1762-1820) in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Het schilderij is onderdeel van een reeks van vijftien schilderijen met wapenschilden van de districten en belangrijkste steden van Noord-Brabant. De schilderijen weerspiegelen het herwonnen zelfvertrouwen van de Brabanders, nadat die in 1795, voor het eerst na de Tachtigjarige Oorlog, weer zelfbestuur hadden afgedwongen. Een jaar later volgde ook een plek in het landsbestuur. Het wapenschild van het Land van Breda bevat de wapens van de grondleggers van de stad des vaderlands: Polanen, Nassau, Chalon, Dillenburg en Breda.

Bonjour René!

Hé daar hebben we René van Chalon uit Breda! Wie? René (1519-1544) was de vijfde generatie uit het roemrijke huis Nassau-Breda. Van zijn oom van moederszijde, fransman Filibert van Chalon, erfde René de titel Prins van Oranje. Daarmee werd René de allereerste prins van Oranje uit het huis Nassau. Als tegenprestatie eiste zijn oom dat René de achternaam Chalon ging voeren. Zo gezegd, zo gedaan: René van Chalon. Hij werd slechts 25 jaar oud en je komt hem niet zo vaak tegen in de vaderlandse geschiedenis. Maar ben je aan het wandelen in Landgoed de Moeren nabij Zundert, een dorp vlakbij de Belgische grens dat in René’s tijd behoorde tot de Baronie van Breda, dan kom je zijn naam ineens tegen. René gaf in 1543 landerijen uit ten behoeve van het turfsteken. Erfgenaam van René was zijn Duitse neef Willem die de geschiedenis in zou gaan als Vader des Vaderlands. Goed je te zien, René!