Ridderorde(s)

Gulden Vlies versus Kousenband. Tijdens het staatsbanket ter gelegenheid van het bezoek van de Spaanse koning aan Nederland draagt prinses Beatrix de halsketting van de orde van het Gulden Vlies. Deze ridderorde werd in de 15e eeuw opgericht door de landsheer van de Lage Landen, Filips de Goede. De eerste Nassauer die toetrad tot deze orde was Engelbert II van Nassau-Breda (1451-1504). Op zijn portret staat hij afgebeeld met de ordeketting. Koning Willem-Alexander is (nog) geen lid van deze orde maar wel van de Engelse orde van de Kousenband. De eerste Nassauer die lid werd van deze orde was prins Maurits van Oranje (1567-1625), ook een telg uit de Bredase tak van het huis Nassau. Boven de toegangspoort tot het terrein van het kasteel van Breda staat het Kousenband teken afgebeeld.

Op locatie

Hoog bezoek bij slijterij Vader Jacobs Breda in Princenhage! Op zaterdagmiddag 13 april stond het winkelend publiek oog-in-oog met de beroemdste Bredanaar aller tijden: Willem van Oranje. In een 40 minuten durend minicollege legde hij uit waarom Breda de belangrijkste stad van Nederland is. Ondertussen genoten de toehoorders van het bijbehorende Bredase Willem bier! Wil je ook het luchtige en boeiende minicollege boeken voor jouw evenementje zoals een familiedag, personeelsuitje of vrijgezellendag? Check dan www.staddesvaderlands.nl/minicollege

Stadslogo

Wat vind jij van het nieuwe logo van Breda? Vorige week besloot de gemeenteraad om na zeven jaar afscheid te nemen van de slogan ‘Breda brengt het samen’ met het beeldmerk van drie kruizen. De komende jaren is het beeldmerk van de stad de letter ‘B’ voorzien van een asterix. Hiermee lijkt Breda de stad Antwerpen te volgen die sinds 2011 succesvol de letter ‘A’ als beeldmerk voert. Tot halverwege de zestiende eeuw waren Antwerpen en Breda nauw met elkaar verbonden omdat Breda behoorde tot het markgraafschap Antwerpen.

Shirt!

Was het jou al opgevallen? NAC Breda speelt sinds de start van dit seizoen 2023/2024 met een afbeelding van de Grote Kerk op het tenue. Het monumentale gebouw dat Bredanaren elke dag bewust maakt van het feit dat ze leven in de belangrijkste historische stad van het land. Nog even trainen en dan zij ze ook de belangrijkste voetbalstad van het land!

Zingen!

De buurman van Breda, Bergen op Zoom, heeft een prachtig ‘volkslied’: Merck toch hoe Sterck. Zoek het eens op en geniet. Het stamt uit de Tachtigjarige Oorlog en bezingt de overwinning in 1622 van de opstandelingen op vijand Spinola, aanvoerder van het Spaanse leger, die zijn belegering van Bergen op Zoom had gestaakt. Spinola ondervond dat het onmogelijk was om Bergen op Zoom met een beleg uit te hongeren en tot overgave te dwingen omdat opstandelingen vanaf het water (Schelde) voedsel de stad binnen brachten en kanonskogels afvuurden op de Spaanse stellingen. Spinola besloot verder te trekken en veertig kilometer verderop het beleg te slaan voor Breda. Die belegering lukte wél en werd de voor Spinola de mooiste overwinning uit zijn leven en voor de Spanjaarden de mooiste overwinning tijdens de Tachtigjarige Oorlog in de Lage Landen. Helaas geen aanleiding voor een Bredaas lied… Maar Breda zingt graag mee met de buurman!

Keizerlijk Breda

‘Bredase’ hulp bij de keizerskroning van Europees machtigste vorst van de middeleeuwen: Karel V. In 1530 werd Karel V in Bologna gekroond tot Rooms-Duits keizer. Hij was toen reeds heer der Nederlanden en koning van Spanje en bestuurde vanaf dat moment dus zo’n beetje half Europa. De keizerskroon moest door de paus toegekend worden maar die stond niet op goede voet met Karel. Toen Karels legeraanvoerder Filibert van Chalon in 1527 de leiding nam over een beleg van Rome en deze stad volledig liet plunderen (Sacco di Roma) kwam de Paus alsnog over de brug. Drie jaar later in 1530 in Bologna zette Hendrik III van Nassau, eerste kamerheer van Karel V, tijdens een officiële ceremonie deze keizerskroon op het hoofd van Karel. Een dubbele connectie tussen deze keizerskroning en Breda want Filibert was de zwager van Hendrik. Hendrik was in 1515 getrouwd met Filiberts zus Claudia en zij hadden een zoon gekregen genaamd René. Filibert stief kinderloos en liet aan zijn Bredase neefje René de titel Prins van Oranje na. René ging vanaf dat moment met twee achternamen door het leven: Nassau en Chalon. En de nieuwbakken Bredase Oranje prins René zou net als zijn vader en oom dikke vrienden worden keizer Karel!

Flip in Diest

Breda als laatste rustplaats. Dat was niet alleen de wens van Willem van Oranje maar ook die van zijn oudste zoon Filips Willem. Behalve Breda waren andere oranjesteden wat Filips Willem betreft ook goed: Diest, Orange of Lons-le-Saunier. Diest, in het huidige België, was door ruil in het bezit gekomen van derde generatie Bredase Nassau Engelbert II. Prinsdom Orange in Frankrijk was geërfd door vijfde generatie Nassau-Breda René. En Lons-le-Saunier in Frankrijk was de geboorteplaats en laatste rustplaats van Filibert de Chalon, de oom van René die hem de prinsentitel naliet. Het werd Diest omdat Filips Willem in zijn testament had opgenomen dat hij begraven wilde worden in de stad die het dichtst lag bij zijn plaats van overlijden (Brussel). Ieder jaar wordt in de Sint Sulpitiuskerk in Diest een mis opgedragen aan Filips Willem. In 2018 vierde Diest de 400e sterfdag van Filips Willem met een tentoonstelling en een feest. Ga Filips Willem eens een bezoekje brengen in het mooie Diest en doe hem de groeten uit Breda!