Stadhouder

Utrecht in de greep van Breda. Willem van Oranje-Nassau (1533-1584) was niet alleen bestuurder van zijn woonplaats Breda maar ook van de provincie Utrecht. Die laatste functie heette destijds ‘stadhouder’ van Utrecht. Op maandagavond 2 oktober zal NAC Breda het elftal van Jong Utrecht nogmaals laten ervaren hoe onderwerping aan Breda voelt.

Brugge in Breda

Breda in Brugge. In de Sint-Salvatorkathedraal in Brugge hangt een wapenschild van Engelbert II van Nassau-Breda. Hij was in 1478 samen met andere edelen in deze kerk aanwezig bij een vergadering van de prestigieuze ridderorde van het Gulden Vlies. Op het schild staat bovenaan in het Frans vermeld ‘Engelbert graaf van Nassau’ (Comte de Nassau) en onderaan ‘Graaf van Vianden, Heer van Breda’ (S. de Breda: Seigneur de Breda). Je komt ze ook overal tegen die roemrijke Bredase Nassaus!

Standbeeld

Breda en Tilburg worden vaak gezien als rivalen. Recent trok Breda aan het langste eind met de overwinning van NAC op Willem II. Maar Breda kan ook wat leren van Tilburg. Bijvoorbeeld hoe je omgaat met belangrijke historische stadsbewoners. In Tilburg staat in het stadscentrum op de Heuvel een groot standbeeld van koning Willem II. Tilburg was zijn lievelingsstad en hij heeft er ook een stadspaleis laten bouwen. Op het plein rondom dit standbeeld spuiten fonteinen en zit het publiek gezellig een drankje te drinken op terrassen. In Breda hebben we ook een paleis, fonteinen en terrassen maar we missen nog het standbeeld van de belangrijkste Bredanaar aller tijden: Willem van Oranje-Nassau. Vind jij ook dat het standbeeld van deze Willem eindelijk eens een prominente plek moet krijgen op de Grote Markt Breda? In de stemming komen? Trek je stoute schoenen aan en ga eens kijken in Tilburg!

Houden of weggeven?

Bredase Willem. Een toegankelijk blond bier van 6% alcohol. Geef jij hem weg als kadootje of drink je hem liever zelf op?

Informeer bij een van de volgende slijters: Slijterij De Burcht bij Gé; Wijnhuis de Vijver Koninginnestraat; Henri Bloem Ginnekenweg; Spraakwater Brabantplein, Bier Lokaal Boschstraat; Gall&Gall Torenstraat Centrum; Streken Haagdijk; Vader Jacobs Haagweg; Druiventros Heksenwiel Haagse Beemden

Revolutie!

Opstand in Zundert! Tijdens het vermaarde bloemencorso van afgelopen weekend was de tweede prijs voor de wagen La Révolution gemaakt door buurtschap Achtmaal. Het ontwerp verwijst naar de Franse revolutie op Quatorze Juillet in het jaar 1789. Het volk kwam in opstand tegen de Franse koning die het land slecht bestuurde en in rijkdom leefde terwijl het volk armoede leed. In Zundert werd de volksoproer nagespeeld en klonk de strijdleus ‘Mort au Roi’ die ook op de wagen te zien is. Ruim een eeuw voor de Franse revolutie kwam de bevolking in de Lage Landen in opstand tegen hun vorst, de koning van Spanje Filips II. Die opstand werd geleid door de Bredase edelman Willem van Oranje-Nassau. En het was ook een strijd op leven en dood. Zundert, Breda, in West-Brabant steekt de opstand de kop op! Mort au Roi! Muerte al Rey!

Derby

Brabants duel tussen twee Oranje buren. Tilburg was lievelingsstad van Willem II van Oranje, koning van Nederland van 1840-1849. Drie eeuwen eerder, vanaf 1544, toen Tilburg nog een boerengehucht was, resideerde zijn voorvader Willem I van Oranje, stichter van de staat Nederland, in de nabij gelegen stad Breda. Zondag 3 september 2023 staan de Brabantse heren tegenover elkaar op de grasmat: Willem II – NAC.

Geschiedenis!

Klaar voor een korte geschiedenisles? In de Lage Landen kwam het omstreeks de zestiende eeuw drie maal tot een opstand tegen het landsbestuur. Opstanden in Brugge (1488) en Gent (1540) werden de kop ingedrukt en de inwoners van deze steden hielden er de bijnamen ‘Zotten’ respectievelijk ‘Stroppendragers’ aan over. Een opstand aangevoerd door edelman Willem van Nassau, die zich in 1544 in Breda vestigde, hield wél stand en resulteerde in het uiteenvallen van de Lage Landen in de tegenwoordige staten Nederland en België. Beleef de geschiedenis met de drie bijbehorende biertjes. Haal ze bij de slijter in Breda!

Te koop bij: Slijterij de Burcht bij Gé IJpelaar; Wijnhuis de Vijver Koninginnestraat; Wijnkoperij Henri Bloem Ginnekenweg; Slijterij Spraakwater Brabantplein; Bier Lokaal Boschstraat; Gall & Gall Torenstraat Centrum; Streken Haagdijk; Vader Jacobs Princenhage; Druiventros Heksenwiel Haagse Beemden

In de echt

Breda met Eindoven in de echt verbonden. In 1551 trouwt Willem van Nassau, heer van Breda, met Anna van Egmont, vrouwe van Eindhoven. Door dit huwelijk komt de heerlijkheid Eindhoven in de macht van de Bredase Nassaus. Ruim 470 jaar later komt Breda niet met de bruidskoets maar met de spelersbus naar Eindhoven om zich, nu op de grasmat, nogmaals te doen gelden als heerser over de oostbrabantse stad! Vrijdag 25 augustus om 20:00 uur: Eindhoven – NAC.