Toren of Toorn

Als je over de Parade in Den Bosch loopt zie je midden op het dak van de Sint-Jan een kleine koepelvormige toren. Dit is een overblijfsel van de hoogste spitse toren die tot 1584 de kathedraal sierde. Op 25 juli 1584 in de avond stortte die toren in nadat brand was ontstaan als gevolg van een blikseminslag. Op dezelfde dag in de middag was in de Sint-Jan het ‘Te Deum Laudamus’ gezongen om God te danken voor de moord op Willem van Oranje twee weken eerder. Willem van Oranje, edelman uit Breda, leidde een volksopstand vóór geloofs- en gewetensvrijheid en tegen de verplichting tot belijdenis van het katholieke geloof afgekondigd door landsheer Filips II. Was de blikseminslag een teken dat Onze Lieve Heer aan de kant van Oranje stond? Straft God onmiddellijk? Dat is niet te bewijzen. Maar… wil je problemen vermijden? Draag dan de belangrijkste inwoner van Breda voor de zekerheid een warm hart toe!

Wilsbeschikking

Na de moord op Willem van Oranje, leider van de Nederlandse onafhankelijkheidsoorlog, op 10 juli 1584 in het prinsenhof in Delft had de Grote Kerk van Breda zijn laatste rustplaats moeten worden. Dat had Willem in zijn testament laten vastleggen. Maar het was niet mogelijk om zijn lichaam bij te zetten in het familiegraf van de Nassaus in Breda. De stad was namelijk drie jaar eerder tijdens de Furie van Houtepen in handen gevallen van vijandige Spaanse soldaten. Noodgedwongen werd Willem van Oranje begraven in Delft. Zo verloor Breda zijn belangrijkste inwoner aller tijden. Maar voor Breda blijft Willem van Oranje voor altijd ‘onze’ Willem.

Onafhankelijkheid

4th of July 2025: vandaag viert de USA 250 jaar onafhankelijkheid. In 1775 verwierpen de Amerikanen hun onderworpenheid aan de koning van Engeland. Hun Declaration  of Independence was geïnspireerd door het Nederlandse Plakkaat van Verlatinghe uit 1581 waarin Nederlandse gewesten de overheersing door de koning van Spanje verwierpen. Leider van de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd was Willem van Oranje. Willems machtsbasis was het Land van Breda en zijn residentie het Kasteel van Breda. Vanuit Breda een Happy Independence Day gewenst!

Keerpunt

Breda een belangrijk keerpunt in de Nederlandse onafhankelijkheidsoorlog. In 1590 werd Breda heroverd op de Spaanse overheerser door middel van een list met een turfschip. Dat was niet alleen een spectaculaire inname vanwege de gelijkenis met het paard van Troje. Maar de verovering van Breda gaf de Nederlandse vrijheidsstrijders ook hernieuwd vertrouwen in hun al bijna 25 jaar durende strijd. De laatste jaren daarvan hadden in het teken gestaan van tegenslagen. De verenigde provincies waren uiteengevallen in een zuidelijke coalitie die de zijde van Spanje koos (Unie van Atrecht) en een noordelijke coalitie die volhardde in de opstand tegen de Spaanse koning (Unie van Utrecht). Nadat de Bredase leider van de vrijheidsstrijd, Willem van Oranje-Nassau, vogelvrij was verklaard en vermoord en Breda en metropool Antwerpen door de Spanjaarden waren ingenomen was de moraal van de opstandelingen tot het nulpunt gedaald. Dat veranderde door het turfschip van Breda en dat hernieuwde zelfvertrouwen zou resulteren in nog meer overwinningen. Daarmee speelde Breda wéér een hoofdrol bij de stichting van de staat Nederland.

A+B

Breda en Antwerpen: Brothers in Arms! In Nederland leeft het beeld dat de Opstand in de Nederlanden in de 16e eeuw een Hollandse aangelegenheid was. Maar de leider van de opstandelingen was de Bredase (Brabantse) edelman Willem van Oranje-Nassau. En de grootste verzetshaard tegen het bewind van landsheer Filips II, tevens koning van Spanje, was lange tijd de stad Antwerpen. In 1585 echter dwongen Spaanse legers Antwerpen tot capitulatie: de ‘Val van Antwerpen’. Dat luidde de definitieve splitsing in van de Nederlanden in twee nieuwe staten: België en Nederland. Als je vandaag de dag door Antwerpen loopt kom je overal verwijzingen naar deze burgeroorlog en de hoofdrolspelers tegen. Dus Hollanders kijk verder dan je neus lang is, bezoek Antwerpen en Breda, en je zult zien: Antwerpen en Breda waren bepalend in de Tachtigjarige Oorlog!

Heer van Breda

Een nieuwe heer van Breda ingehuldigd op 29 maart 1551: Willem van Oranje-Nassau. Zo ongeveer moet dat eruit hebben gezien destijds in het Bredase stadhuis. Als achttienjarige werd Willem ingehuldigd als heerser over het Brabantse stadje waar vijf generaties van zijn voorvaderen reeds hadden geresideerd en grote roem verworven als belangrijke steunpilaren van het landsbestuur. Ook voor Willem werd Breda thuisstad en het omvangrijke grootgrondbezit Land van Breda machtsbasis. Zestien jaar later, in 1567, nam Willem in zijn residentie het kasteel van Breda de moeilijke beslissing om een volksopstand te gaan leiden tegen het landsbestuur. Die opstand zou resulteren in de stichting van de nieuwe vrijstaat Nederland en maakte van Willem de ‘vader des vaderlands’. Het begon hier in Breda…

NAC PSV

In Breda kijken we zeer tevreden terug op het voetbalseizoen 2024-2025! NAC Breda wist behoud in de Eredivisie af te dwingen. En onze ‘echtgenote’ PSV Eindhoven veroverde op sensationele wijze de landstitel. De historische connectie tussen Breda en Eindhoven ontstond in 1551 toen Willem van Oranje-Nassau, heer van Breda, trouwde met Anna van Egmont, gravin van Buren en ook eigenaresse van de heerlijkheid Eindhoven. Het echtpaar ging samenwonen in het Kasteel van Breda waar het wekelijks de opstellingen bepaalde van de elftallen die in Breda en in Eindhoven de grasmat moesten betreden.

Nassaudag 9 Juni

Stand-up history in Hotel Nassau Breda tijdens de Nassaudag op maandag 9 juni (2e Pinksterdag)! Willem van Oranje-Nassau in eigen persoon houdt de luchtige en boeiende voordracht “Breda Stad des Vaderlands” over de hoofdrol die zijn stad Breda speelde bij de stichting van de staat Nederland. Duur: 45 minuten. Om 13.00; 14:00; 15:00 en 16.00 uur in de mooie kapel van Hotel Nassau Breda. Ter lering en vermaak, komt dat zien!

Stadswandeling

Ontdek Breda vanuit het perspectief van haar beroemdste inwoner aller tijden: Willem van Oranje-Nassau. Hij was bijna 25 jaar, van 1544 tot 1567, de heerser over Breda en zou vanuit deze stad uitgroeien tot vader des vaderlands. Tijdens een mooie wandeling van 1,5 uur laat Willem je de belangrijkste locaties uit zijn Bredase leven zien en vertelt hij over zijn leidersrol in de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd. Ter lering en vermaak! Te boeken voor groepen. Meer informatie op www.staddesvaderlands.nl