Feest!

Feest! Ruben vierde onlangs zijn 10e verjaardag en trakteerde zijn vriendjes op het minicollege over Breda en Willem van Oranje. In het mooie bovenzaaltje van Ellis Gourmet Burger aan de Grote Markt genoten de vrolijke jongelui van een drankje en luisterden zij aandachtig. Deze jeugd van tegenwoordig wist ook een aantal vragen over de vaderlandse en Bredase geschiedenis juist te beantwoorden, super! Wil jij het minicollege ook boeken voor een evenementje, check dan www.staddesvaderlands.nl/minicollege

De Plek

Hier gebeurde het, señor! Op de huidige Lageweg in Breda, gelegen direct naast het treinspoor, vond in 1625 tijdens de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd de overhandiging plaats van de sleutel van de stad Breda aan generaal Spinola van het vijandige Spaanse leger. De sleuteloverhandiging werd vereeuwigd op het beroemde schilderij De Overgave van Breda van de Spaanse schilder Velázquez. Op de plek prijkt nu een goudkleurige lans. Ben jij hier al eens wezen kijken?

Den Bosch

Breda de stad van de overwinnaar, Den Bosch de stad van de verliezer. Willem van Oranje, heer van Breda, was leider van een volksopstand die in de 16e eeuw uitbrak tegen het tirannieke bewind van Philips de Tweede, vorst van de Lage Landen. Philips was op papier ook hertog van Brabant maar liet zich in het hertogdom nooit zien. Den Bosch koos partij voor de vorst, maar werd later door de zoon van Willem van Oranje veroverd en daardoor onderdeel van de uit de opstand voortgekomen nieuwe staat Nederland. Den Bosch is de enige stad in Nederland waar vandaag de dag een straat is vernoemd naar Philips de Tweede… Voor Oranjestad Breda voelt het ietwat onnatuurlijk om het ‘afvallige’ Den Bosch anno nu als haar provinciehoofdstad te erkennen.

Gouden Eeuw

De Gouden Eeuw: van Brugge en Gent, via Antwerpen en Breda naar Amsterdam. Breda beleefde met het hertogdom Brabant haar gouden eeuw in de 16e eeuw. Twee heren van Breda, Engelbrecht II en Hendrik III van Nassau, klommen op tot de belangrijkste steunpilaren van de vorsten van de Lage Landen. Deze twee Bredanaren gaven schilder Jeroen Bosch opdracht voor het schilderij Tuin der Lusten en lieten het kasteel in Breda verbouwen tot een paleis. Zij zetten hun nazaat Willem van Oranje-Nassau op het internationale toneel. Laatstgenoemde besloot om leiding te geven aan een volksopstand tegen de landsheer waardoor de bloeiperiode zou verschuiven van Brabant naar het graafschap Holland.

Vrijgezellendag

Een goed verhaal over Breda en het lekkere biertje Señor de Breda. Een uitstekende combinatie. Ook voor Lucas, opgegroeid in Breda, die door zijn zeven vrolijke Amsterdamse vrienden op sleeptouw was genomen voor zijn vrijgezellendag. Ook jij kunt komen genieten van het belangrijke verhaal van Breda. Nog drie middagen (za, zo) in augustus is Willem van Oranje in de stad aanwezig. Info: www.staddesvaderlands.nl/minicollege